- Strenge regelgeving voor afval belemmert de circulaire economie.
- Zo kan een bedrijf dat van organische reststromen eetbare producten maakt, niet zomaar olie persen uit sinaasappelschillen.
- De afvalwetgeving is aan herziening toe, zegt de Utrechtse wethouder Susanne Schilderman in gesprek met Binnenlands Bestuur.
- Lees ook: Korting op nieuwe producten door plastic verpakkingen in te leveren: 2 ondernemers bedachten app en werken samen met Wibra en straks ook Waar
De afvalwetgeving zit de circulaire economie in de weg. Ondernemers die afvalstromen willen verwerken voor hergebruik stuiten op wettelijke obstakels die dat bemoeilijken.
“De afvalwetgeving is aan een herziening toe”, zegt Susanne Schilderman in gesprek met Binnenlands Bestuur. Schilderman is wethouder in Utrecht met circulaire economie in haar portefeuille. Zodra iets wordt weggegooid, geldt het als afval en kan strenge regelgeving van toepassing zijn, vertelt ze.
Als voorbeeld geeft ze het bedrijf De Clique, dat verschillende organische reststromen van horeca verwerkt tot vaak eetbare producten. Maar uit sinaasappelschillen olie halen, kan in Utrecht niet, omdat het als afval eerst gecomposteerd moet worden. “Je moet het meteen behandelen als de zwaarste categorie afval, hoewel er niet zulke grote risico’s aan zitten”, zegt Schilderman.
LEES HIER het hele artikel op Binnenlands Bestuur: Circulaire proeven worden niet gewaardeerd